17/09/2020

Virusoj povas troviĝi en la viandoj kiujn ni manĝas

 


Mi legis raportaĵon de la brazila revuo Piauí [piau'i] en aŭgusto pri malsanoj kiuj povas esti transigitaj al la homoj pere de la bestoj (zoonozoj) inkluzivante tion kion ni manĝas. La viandoj kiujn ni kutime kuiras, fritas, (krad)rostas, asertas Rafael Tonon, aŭtoro de la teksto, ankaŭ estas tuteblaj fokusoj pri zoonozaj infektoj. Virusoj kiuj eblas migradi de specio al alia troviĝas en kokidfemuraĵoj kaj viandoj por rostado laŭ studoj faritaj. MOS-Monda Orgazinizaĵo pri Sano atentigas pri la eblo de la birda gripo atingi la homojn, kio mortigus inter 2 kaj 7,4 milionoj da homoj en la tuta mondo.

Troa enloĝantaro de bestoj en grandaj kokinejoj, kun granda utiligado de amonio kaj antibiotikoj, kio rezultas je pli kaj pli rezistemaj bakterioj, krom la selektado de genoj por la produktado de kokidoj kun trunkoj pli fortikaj aŭ viandoj malpli grasaj igas, ke la birdoj fariĝu pli genetike identaj, faciligante la multobligadon de virusoj, kiuj ektrovas malpli da obstakloj tiusence.


Referenco:

TONON, Rafael. O vírus está no prato. Piauí, Rio-de- Ĵanejro, n-ro 167, p. 40-41, aŭg. 2020.

Nenhum comentário:

Postar um comentário